Zamówienia telefoniczne - 17 2275 777 (Pn-Pt 8:00 - 16:00) Wysyłka już od 14,90 zł

Kamień do pizzy

Kamień do pizzy

Według mistrzów włoskiej kuchni idealna pizza jest robiona na cienkim cieście o umiarkowanej chrupkości. Do tego najlepiej, jeśli nie będzie miała więcej niż 4 składniki. Wyjątkowego aromatu nada jej odpowiednia ilość wyrazistych ziół. Sekretem włoskiego specjału jest sposób pieczenia. Kamień do pizzy pozwoli przygotować ten tradycyjny przysmak w domowym piekarniku! Poczuj się jak w sercu słonecznej Italii!

Kamień do pizzy - dlaczego warto upiec pizzę w ten sposób?

Kamienie do pizzy są wykorzystywane przez najlepszych kucharzy na świecie. Jakie są ich właściwości? Rozgrzany kamień ma przede wszystkim pochłaniać wilgoć, co pozwala uzyskać pyszne, chrupiące ciasto. Równomierne podgrzewanie spodu natomiast sprawia, że pizza nie przypieka się zbyt mocno i znacznie szybciej się ją przyrządza.

Największe zalety pizzy pieczonej przy użyciu kamienia

Kamień do pizzy to ogromne ułatwienie dla każdego, kto uwielbia przyrządzać ten specjał. Pizza wypiekana w ten sposób pozwoli poczuć się jak w tradycyjnej pizzerii. Poznaj korzyści z używania kamienia. Oto najważniejsze z nich:

  1. Skraca czas pieczenia - nawet upieczenie dużej pizzy zajmuje znacznie mniej czasu.
  2. Równomiernie rozprowadza ciepło - piekarnik nagrzeje kamień w równomierny sposób, więc żadna z części pizzy nie będzie zbyt przypieczona.
  3. Nadaje pizzy aromatu jak z pizzerii - pizza za sprawą idealnej temperatury i przemyślanego doboru składników może smakować tak, jakby przywieziono ją prosto z Włoch!
  4. Zapobiega przywieraniu pizzy - kamień do pizzy posiada specjalną strukturę, która uniemożliwia przywieranie ciasta.
  5. Pozwala osiągnąć efekt chrupiącej pizzy w domowym piekarniku - pizza chrupiąca to coś, na co bardzo zwracają mistrzowie włoskiej kuchni oraz najwięksi smakosze.
  6. Wygodne czyszczenie - po wypieku pizzy za każdym razem należy czyścić kamień. Rozgrzany kamień utrzymuje temperaturę przez długi czas, dlatego trzeba zaczekać aż ostygnie. Do jego umycia stosuje się samą wodę. Przed kolejnym użyciem należy dokładnie wysuszyć kamień.

Jaki kamień do pizzy wybrać? - rodzaje kamieni

Na rynku można spotkać różne rodzaje kamieni do pieczenia pizzy. Do najbardziej znanych zaliczamy naturalny kamień granitowy i szamotowy. Zasadnicza różnica polega na sposobie działania. Znacznie szybciej może się nagrzać kamień szamotowy, co skraca czas przygotowania posiłku. Granitowy kamień nieco gorzej pochłania wilgoć. Czasem pojawia się jeszcze inny ich typ. Chodzi o kamienie ceramiczne wykonane z materiałów niskiej jakości, które niestety na skutek wysokich temperatur mogą ulec uszkodzeniu. Znajdą się również osoby, które preferują kamień wulkaniczny. Jest on wykonany z trwałego materiału, lecz podobnie jak kamień do pizzy granitowy ma duży ciężar. Wówczas niełatwo umieścić kamień wewnątrz piekarnika ani wraz z nim wyciągnąć pizzę.

Kształty kamieni do podawania pizzy - kanciasty czy okrągły kamień?

Można również wyróżnić rodzaje kamieni ze względu na ich kształty. Prostokątne kamienie do podawania pizzy nie cieszą się zbyt dużą popularnością, choć ta kwestia zależy już głównie od gustu. Tradycyjnie wybiera się kamień w tym samym kształcie co przyrządzana pizza. Do pieczenia pizzy najlepszy będzie więc okrągły kamień szamotowy. Taki kształt nie tylko sprawia, że pizza pieczona w domowych warunkach smakowicie się prezentuje, ale także kamień zajmuje znacznie mniej miejsca na stole. Fani celebrowania posiłków pokochają ten sposób podawania pizzy!

Szamotowy kamień do pizzy - najlepszy wybór!

Dużą popularnością może poszczycić się szamotowy kamień do pizzy. Do jego wykonania stosuje się mieszankę rozdrobnionej krzemionki z dodatkiem kruszyw. To połączenie zapewnia optymalne warunki pieczenia i utrzymanie ciepła przez długi czas. Na powierzchni kamienia do wypieku pizzy znajduje się warstwa izolacyjna, której głównym zadaniem jest ochrona przed zbyt wysokimi temperaturami. Dzięki najwyższej jakości materiałów kamienie szamotowe są stosunkowo trwałe i odporne na uszkodzenia. Najlepiej sprawdzają się do pieczenia pizzy na cienkim cieście, a właśnie taka uchodzi za najbardziej cenioną przez smakoszy tego specjału na całym świecie. Z pomocą tego gadżetu w wygodny sposób osiągniesz efekt chrupiącej pizzy.

Rozmiar kamienia do pizzy ma znaczenie!

Rozmiar kamienia jest bardzo istotną cechą. Odpowiednia wielkość sprawia, że nawet w wysokiej temperaturze kamień równomiernie rozprowadza ciepło. Optymalna średnica wynosi 330 mm. Wówczas kamień nagrzewa się bardzo szybko i trzyma ciepło podczas podawania pizzy. Odpowiednia wielkość sprawia, że możemy włożyć kamień do większości pieców i piekarników. Jego średnica pozwala upiec pizzę naprawdę dużych rozmiarów. Mimo to będzie mieć idealne chrupiące ciasto na każdym centymetrze!

Grubość kamienia - na jaki najlepiej nałożyć pizzę?

Grubość kamienia wpływa na czas, w którym osiąga on odpowiednią temperaturę. Warto wiedzieć, że trzeba długo nagrzewać kamień do pizzy o grubości 20 czy 30 mm. Może on także okazać się zbyt ciężki. Tego rodzaju akcesoria mogą ważyć nawet do 8 kg! Należy więc zwrócić uwagę na komfort podczas używania kamienia. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest grubość w okolicach 10 mm, co wiąże się z niższą wagą kamienia i swobodą podczas użytkowania.

Jak długo nagrzewać kamień do pizzy?

Żelazna zasada mówi, że przed wypiekiem nagrzewamy kamień do pizzy. Nie bój się więc wysokich temperatur. Należy włożyć go do zimnego piekarnika i ustawić moc w granicach 250-270 stopni. Po upływie 15-20 minut kamień szamotowy powinien już osiągnąć odpowiednią temperaturę. W tym czasie spokojnie zdążysz przygotować pyszną pizzę!

Jak używać kamienia do pieczenia pizzy?

Na rozgrzany kamień ułóż pizzę, ułatwiając sobie tę czynność najlepiej specjalną łopatką. Warto pamiętać, że przygotowaną pizzę wkłada się na kamień bardzo ostrożnie, by nie doszło do poparzenia. Temperatura pieczenia pizzy może być taka sama jak podczas nagrzewania kamienia. Włoską pizzę należy piec przez około 10 minut. Po tym czasie postaraj się ostrożnie wyciągnąć pizzę. Odczekaj chwilę i ciesz się jej niezwykłym smakiem!

O czym pamiętać po pierwszym użyciu kamienia do pizzy?

Po pieczeniu kamień należy dokładnie sprawdzić. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, czy nie pojawiły się nim jakieś uszkodzenia. Przy kolejnym użyciu rozgrzany kamień z niewielkim pęknięciem na skutek wysokich temperatur może się złamać. Najważniejsze, by ostrożnie włożyć kamień do piekarnika. Pęknięcie kamienia przy wypieku pizzy zdarza się jednak stosunkowo rzadko. Ten sposób pieczenia podbije serce każdego!

Jak czyścić kamień do pizzy - najlepszy sposób czyszczenia kamienia

Każdy kucharz ma właściwie swój własny sposób czyszczenia kamienia do pizzy. Szamotowy kamień należy czyścić po każdym użyciu. W przeciwnym wypadku podczas kolejnego pieczenia zaschnięte składniki mogłyby się przypalać i negatywnie wpływać na smak pizzy. Usuń pozostałości za pomocą szpatułki tak, by nie porysować powierzchni kamienia. Bardzo ważne jest to, aby kamień był zimy. Jeśli nie ostygnie i zostanie polany zimną wodą, może to spowodować pęknięcie kamienia. Koniecznie zrezygnuj z wszelkiego rodzaju detergentów. Nawet delikatne mydło może wniknąć w jego strukturę, a następnie dostać się do ciasta, co zmieni jego smak. Najbardziej rekomendowane jest mycie kamienia wodą. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością, ponieważ nadmiar może wsiąknąć w akcesorium. Jak wysuszyć kamień do pizzy? Tym nie należy się zbytnio przejmować. Umieść kamień w bezpiecznym miejscu i zaczekaj. Wystarczy kilka chwil. Kamień szybko schnie i niedługo po umyciu jest gotowy do następnego użycia.

Jaki kamień do wypieku pizzy najlepszy na prezent?

Kamień do pizzy to idealny prezent dla miłośników tej popularnej potrawy. Dzięki temu prezentowi można upiec pizzę w domu tak, jak robi się to we włoskiej restauracji. Kamienie szamotowe zapewnią ciastu idealną kruchość i efekt chrupiącej pizzy. Do tego takie akcesorium sprawia, że danie dłużej utrzymuje temperaturę. Podaruj bliskiej osobie wyjątkowy zestaw. Kamień z deską do krojenia to idealna propozycja dla fanów włoskiej kuchni. Upominek wyróżni specjalna personalizacja. Grawer na drewnianej desce będzie świetną niespodzianką! Wybierz jeden z wielu zabawnych tekstów!

Co warto wiedzieć przed zakupem kamienia do pizzy?

Przed zakupem kamienia warto poznać nieco jego historię! Używanie gorącego kamienia do pieczenia to najstarsza technika gotowania. Jej historia sięga nawet kilkudziesięciu tysięcy lat wstecz! Obecnie specjalnych kamieni używa się głównie do wypieku pizzy. Tego typu akcesoria z powodzeniem można stosować w profesjonalnych piecach i zwykłych piekarnikach. Kamień do pizzy szamotowy nie tylko pozwala osiągnąć efekt chrupiącej pizzy, piekąc w domowym piekarniku, ale jego ogromną zaletą jest również to, że z powodzeniem może być wykorzystywany do innych potraw. Przyrządzone na nim zapiekanki będą równie pyszne!

Kamień do pizzy jako na prezent na każdą okazję

Teraz już wiesz, jak wielką rolę podczas pieczenia pizzy odgrywa kamień. Warto wspomnieć, że kamień do pizzy szamotowy doskonale sprawdzi się jako prezent na parapetówkę lub dla młodej pary. Podaruj bliskiej osobie naturalny kamień do pizzy, a możesz mieć pewność, że zakocha się we włoskiej kuchni.

Loading...
Ładowanie ...