Dzień Czekolady to specjalne święto poświęcone uwielbianemu przez wiele osób deserowi - czekoladzie. Obchodzone jest 12 kwietnia każdego roku i stanowi doskonałą okazję do delektowania się tym słodkim przysmakiem.
Początki Dnia Czekolady sięgają starożytności, gdy kakaowce były uprawiane przez Majów i Azteków w Meksyku. Czekoladę wtedy przygotowywano w formie napoju, któremu przypisywano właściwości energetyzujące i lecznicze. Pierwsze ślady jej spożycia sięgają około 1900 lat p.n.e. Po odkryciu Ameryki przez Kolumba, kakaowce trafiły również do Europy, gdzie zyskały na popularności. W XVI wieku czekolada była już cenionym luksusowym produktem. Wraz z rozwojem technologii, znaleziono sposób na produkcję czekolady w formie tabliczek, które zyskały jeszcze większe uznanie wśród konsumentów.
Czekolada od wieków jest obecna w kulturze masowej. Jej smak, konsystencja i zapach kusiły i zachwycały zarówno ludzi starszych, jak i dzieci. W dzisiejszych czasach czekolada jest często obdarowywana jako upominek w różnego rodzaju okazjach, takich jak Dzień Matki, Walentynki czy Boże Narodzenie.
Ponadto, czekolada jest częstym tematem w filmach, piosenkach i książkach. Wielu bohaterów fikcyjnych jest znane z miłości do tego słodkiego smakołyku. Dzień Czekolady stał się również doskonałą okazją do organizowania różnych imprez tematycznych, konkursów degustacyjnych oraz warsztatów, na których można nauczyć się jak przygotować czekoladowe desery samodzielnie.