Dzień Ryby obchodzony jest 22 lutego każdego roku i ma na celu zwiększenie świadomości na temat znaczenia ryb w diecie oraz ochrony środowiska wodnego.
Początki Dnia Ryby sięgają starożytności, kiedy to ryby były nieodłączną częścią diety wielu ludów. W starożytnym Rzymie, ryby miały szczególne znaczenie religijne i były czczone w czasie uroczystości poświęconych bogu morza – Neptunowi.
Współcześnie Dzień Ryby został ustanowiony w 1987 roku przez Międzynarodową Organizację ds. Jakości Żywności i Rolnictwa (FAO) z inicjatywy Koalicji Światowego Zasobu Ryb. Celem tego dnia jest zwiększenie informacji i edukacji na temat wartości odżywczej ryb oraz potrzeby odpowiedzialnego i zrównoważonego połowu i hodowli ryb, aby zachować równowagę w ekosystemach wodnych.
Dzień Ryby został ustanowiony na cześć ryb, które są nieodłączną częścią diety wielu osób na całym świecie. Ryby są jednym z najważniejszych źródeł białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu.
Dzień Ryby, mimo swojego edukacyjnego charakteru, znalazł także swoje miejsce w kulturze masowej. Wydarzenia związane z tym dniem często obejmują konkursy kulinarno-rybackie, pokazy sztuki kulinarnej oraz degustacje świeżo złowionych ryb.
W popkulturze ryby często pełnią ważną rolę. Pojawiają się w książkach dla dzieci, jak np. "Mała Rybka" Hansa Christiana Andersena, czy też w popularnym filmie animowanym "Gdzie jest Nemo?". Symbole ryb są również często używane w malarstwie, muzyce i modzie jako wyjątkowy motyw.